Amsterdam mooie stad aan het IJ

17 February, 2016 16:00

Onze hoofdstad, Amsterdam, is de waterigste stad van de wereld en staat vooral bekend om zijn grachten, waar festiviteiten zoals de Gay Pride en Koningsdag niet meer bij weg te denken zijn. Ook (rondvaart)boten en waterfietsen zijn een vast onderdeel van de grachten geworden. Hoewel bijna iedereen de Amsterdamse grachten door en door kent, zijn er zeker nog een aantal feiten waar je waarschijnlijk niet vanaf wist.

Compact Parijs

Parijs wordt bestempeld als de stad van de liefde, maar ook Amsterdam is een perfecte optie als je toe bent aan een romantisch weekendje weg met je partner. Amsterdam is namelijk erg compact, waardoor je alles ter voet kunt bereiken. Slenter bijvoorbeeld door de smalle straatjes van Amsterdam, ga lekker wat eten of drinken bij leuke restaurantjes en geniet op de Amsterdamse grachten van elkaar tijdens een romantische rondvaart.

Venetië van het Noorden

Bijna iedereen kent Amsterdam wegens de mooie grachten. De stad wordt niet voor niets het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. Amsterdam heeft meer dan 100 kilometer aan kanalen, wat de hoeveelheid grachten van Venetië flink overtreft. Daarnaast heeft Amsterdam ongeveer 90 eilanden, 1500 bruggen en de grachten worden ook nog eens gekenmerkt door een enorme hoeveelheid monumentale panden.

Wonen op de Amsterdamse grachten

De Amsterdamse grachten zijn een enorme trekpleister voor zowel toeristen als de inwoners zelf. Er liggen ontzettend veel woonboten in de grachten, waar veel mensen met alle liefde zouden willen wonen. Ook dromen veel mensen van een luxueus pand aan de Amsterdamse grachten, waardoor de Herengracht, de Prinsengracht en de Keizersgracht enorm in trek zijn.

Wat opvalt is dat de meeste huizen langs de grachten vrij smal zijn. Heb je enig idee hoe dit komt? Vroeger moest er alleen belasting betaald worden over de breedte van het huis, waardoor iedereen vooral de diepte en de hoogte in bouwde. Ook het smalste huisje ter wereld bevindt zich aan de Amsterdamse grachten, op de Oude Hoogstraat om precies te zijn. Het huisje valt bijna niet op door de twee enorme grachtenpanden aan weerszijde en dat kan ook bijna niet anders, aangezien de gevel slechts 2 meter breed is.

Amsterdam is een fietsstad

Amsterdam heeft veel smalle straatjes, waardoor je met de fiets overal heel snel doorheen komt. Om die reden pakken de meeste Amsterdammers dagelijks de fiets om van A naar B te komen. Wat opmerkelijk is, is dat er in Amsterdam zelfs meer fietsen dan inwoners zijn: er wonen namelijk zo’n 800.000 mensen in Amsterdam en er zijn bijna 900.000 fietsen, waarvan er zo’n 10.000 per jaar uit de grachten gevist worden.

Bent je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over de Amsterdamse grachten en kun je niet wachten om er meer over te weten te komen? Dan is een rondvaart met diner of een rondvaart met bbq door de Amsterdamse grachten echt iets voor jou! Neem voor meer informatie contact op met Amsterdam Boat Events via 020 - 419 41 41.