Boot & Barbecue

21 November, 2016 16:12

De mens komt BBQ'end dicht bij z'n Neanderthaler eet gewoontes, een vuur stoken en daar een stuk dood beest op roosteren. Onze huidige "beschaafde" versie van roosteren is een innovatie van Caraïbische zeerovers.

Plunderen maakt hongerig en zo is de combinatie boot & barbecue voor het eerst in praktijk gebracht. Veel mensen associëren barbecuen met ongedwongen en gezellig, lekker buiten en met genoeg drank erbij ben je verzekerd van een geslaagd evenement. Er zijn er ook, die moeten er niet aan denken! Veelal types die zich zelf een zekere beschaving toe dichten en dergelijk plat vreet vermaak graag aan zich voorbij laten gaan. Ze hebben 'hun punt' daaom onderstaande vraag;

Barbecueën verantwoord en gezond?

Meestal niet, de niet meer als onderdeel van een gedood dier herkenbare stukken vlees komen veelal van de kiloknaller, het liefst zo vet mogelijk. Voor de vorm wordt er een salade bij geserveerd. Kan dat beter? Dat wil zeggen gezonder en minder schadelijk voor moeder aarde? ( grootschalige vleesproductie is krankzinnig ineffiecient) Ja dat kan, barbecueën kan ook met vis in plaats van vlees of "vlees' kopen van de vegetarische slager. Bovendien groenten laten zich ook goed roosteren daar zijn gerenommeerde chefs in voor gegaan. Je kunt zelfs cullianair barbecuen, om een idee te krijgen zie de "bijbel" van de Belgische chef Peter de Clerq.

Weer of geen - barbecue weer?

Anders dan de Caraïbische piraten varen we in Nederland en zit er minstens een week tussen boeking en vaardatum, dat maakt het weer tot een belangrijke maar onvoorspelbare factor. Wij hebben daar uiteindelijk in fases een oplossing voor gevonden. In de eerste fase een boot die indien nodig snel overdekt kan worden, vervolgens elektrische grills ( geen houtskool rook) en uiteindelijk een fors rook afzuigsysteem. De tijd ligt achter ons dat we de dag na een barbecue vaartocht met 'minder weer' de door rookte klanten een doos parfum stuurden om de stank uit hun kleren te krijgen.

De schipper en de BBQmatroos wensen u, een plezierige vaart en een smakelijke barbecue.

Bekijk de BBQ boot arrangementen van Amsterdam Boat Events.