Discipline

3 May, 2017 09:29

De vorige keer schreef ik over rekening varen als oplossing voor het bij mooi weer opspelende  drukte vraagstuk op de Amsterdamse grachten. Maar er is nog een oorzaak van veel oponthoud op de gracht, het vaargedrag van de Amsterdammer in z'n bootje.

https://www.youtube.com/watch?v=57cyFY0p_Jg

In de hele discussie rond 'drukte op de gracht' wordt de vraag naar het vaargedrag van 'de bootjes' niet gesteld en dat is gek want iedereen die wel eens over de brugleuning leunt op een druk punt kan zien dat disciplinering van het bootjes vaargedrag tot veel doorstromings- winst leid. De Amsterdammer vaart zo als 'ie fietst, verkeers- of vaarregels kent 'ie niet of lapt ze aan z'n laars; Elke mooi weerdag Koningsdag.

Nu is discipline een nautische deugd bij uitstek, zonder een bevelvoerend officier die 'de wind er onder heeft' vaart geen scheepje wel.
Hoe dat de bootje varende stedeling bij te brengen? Toezicht dat "de wind er onder heeft" zal zeker helpen maar het toezicht is meestal nergens te bekennen en "de wind er onder" hebben ze volgens mij ook niet. De gemeente wil de handhaving bij Waternet weghalen en onder brengen bij stadstoezicht, een reorganisatie dus. Of dat tot kwaliteitsverbetering leidt betwijfel ik, als je naar de stadshandhavers kijkt zijn m'n verwachtingen niet hoog gespannen. En ieder geval gaat er (veel) tijd overheen want reorganisaties duren doorgaans lang omdat het beoogde doel maar niet bereikt wordt. Wat nu? The good old Rijks Politie te water dan maar weer van stal halen? Daar wordt o.l.v. het Ministerie van "Veiligheid" al jaren gereorganiseerd;  Conclusie, het gestrenge overheidstoezicht is druk met zich zelf i.v.m reorganisaties, daar hebben we voorlopig niks aan; We zijn als Amsterdamse botenbranche op ons zelf aangewezen,
'We' zijn heel wat mans(m/v) maar dit krijgen we niet klaargespeeld zonder hulp van god, Neptunus zelf.

Bij hem is het opvoeden van varensgasten in vertrouwde handen. Wij hoeven hem slechts te faciliteren met een paar bootjes en nog wat hulpstukken om z'n taak naar behoren te kunnen uitvoeren. Ik stel me voor dat de zeegod - die nu god betert op zoet binnenwater aan de slag moet- overtreders van het Binnenvaart Politie Reglement en het gebod "goed zeemanschap" ontgroent  en ze direct een herexamen laat doen om te laten zien dat ze wat geleerd hebben. Als hulpjes kan 'ie Sinterklaas en de Kerstman wel kunnen gebruiken.

Terechtwijzen is nodig en nuttig maar verleiden tot beter gedrag werkt uiteindelijk beter en is efficiënter. En bekwamer verleiders dan Sinterklaas en de Kerstman zijn er op de wereld niet te vinden. We moesten maar eens een visje uitgooien in de theaterwereld om te zien of er een gezelschap wil bijten in deze mooi weer klus.