Goed nieuws

29 March, 2017 09:13

Goed nieuws: de gemeente Amsterdam is teruggefloten door de Raad van State, wat betekent dat de aangekondigde veranderingen in de vergunningverdeling voor rondvaartboten niet doorgaan. We bedanken iedereen die zich onze eerder verspreide petitie ondertekend heeft. Voorlopig varen wij dus vrolijk door, kijk op de site voor de mogelijkheden om mee te varen!

“Aan de Amsterdamse Grachten heb ik heel m'n hart voor altijd verpand, enzovoort… niemand kan zich beter wensen dan een Amsterdammer te zijn”
Jammer alleen dat er zoveel mensen zijn die hun hart ‘tijdelijk’ aan de stad hebben verpand, dat de Amsterdammer zich inmiddels afvraagt of ‘ie zich nog wel kan wensen Amsterdammer te zijn.
Zo ook op het water, armada’s aan boten persen zich op mooie dagen door de grachten van de binnenstad. Met als gevolg opstoppingen en overlast. De gemeente vond 'daar moeten we wat aan doen', want op de gracht moet je lekker kunnen varen en een stad is er om te wonen; een uitgangspunt dat wij onderschrijven en waaraan we een bijdrage willen leveren door ons aandeel in de drukte op het water in de binnenstad zoveel mogelijk te beperken.

“Wij” van ABE varen net zo lief op de Amstel, het Oostelijk Havengebied en het IJ, plus een klein stukje binnenstad, want je vaart tenslotte in Amsterdam.

Grote vraag voor ons is wat denken jullie daarvan als klant? Wij denken dat je ook op de Amstel en het IJ kunt barbecueën en dineren etc. Misschien zelfs wel beter, want die drukte in de binnenstad gaat ten koste van de exclusiviteit van je vaartochtje en in een file liggen dobberen geeft ook geen goed vaargevoel.

We kijken uit naar jullie reactie. Reageer per mail info@amsterdamboatevents.nl of neem contact op via 020 - 419 4141.

Het gemeentelijk beleid 'minder boten'
De gemeente bedacht een complex plan dat er op neerkomt dat er vanaf 2020 alleen nog milieuvriendelijke en mooie boten in de gracht mogen varen. Bovendien, zo was het idee, kleinere boten tot maximaal 14 meter stromen beter door dan grote dus kleintjes genoten de voorkeur.

Gewogen toetreding werd het gemeentelijk credo, gewogen op uiterlijk, uitstoot en afmetingen. Maar zoals dat vaker gaat met complexe bureaucratische processen: van de uitkomsten stond iedereen paf. Wat bleek: men had “het kind met het badwater weggegooid”. “Het kind van de rekening” waren in dit geval ‘ons’ soort boten: die raakten massaal hun vergunning kwijt om na 2020 in de binnenstad te mogen varen.

Ongeloof en woede alom, totdat plotseling de Raad van State vonnis wees in een jaren daarvoor aangespannen kwestie m.b.t de segmentindeling grote boot/kleine 14 meter boot en het collectief omzetten van onze vergunningen in 2014 naar tijdelijke vergunningen tot 2020 om de z.g. “gewogen toetreding” mogelijk te maken.

Maar de Raad van State maakt daar nu “beleids gehakt van” en nu is de gemeente weer terug bij af. Over het vervolgplan zal ze heel goed moeten nadenken, en wat ons betreft ook heel goed moeten luisteren voordat ze nieuw beleid lanceert om het gerezen drukte probleem aan te pakken. Ondertussen varen wij weer goed gemutst met onze passagiers door Amsterdam en omgeving. Meevaren? Kijk op onze website voor de mogelijkheden!
Rondvaarten in Amsterdam met eten. Op naar nog vele jaren vaarplezier!

- Amsterdam Boat Events