De Amsterdamse rondvaartvloot moet in twee stappen voor 2025 naar ‘nul emissie’; In 2020 nul emissie varen en voor 2025 ook nul emissie verwarmen en horeca bedrijven. Dat alles om binnen de grachtengordel frissere lucht te kunnen inademen want de nul emissie eis geldt alleen daar.
De Amsterdamse botenboeren willen daar aan mee werken maar zijn het niet eens met de manier waarop de gemeente dat denkt te realiseren. De gemeente heeft alle bestaande vergunningen omgezet in een tijdelijke en gaat in 2020 dmv een puntensysteem (af)wegen wie er in aanmerking komt voor een nieuwe vergunning van 10 jaar. Ondertussen wordt je wel geacht te investeren in milieu zuivere boot(en) maar of die op de grachten mogen varen hangt af van de gemeentelijke ‘weging’ in 2020. De doelstelling van uitstootvrij opereren vind ik prima het levert een mooier product op en we leveren als rederijtje graag onze bijdrage om de aardse temperatuur stijging inder de 1,5 º Celcius te houden. Hoe dat mooie uitstoot doel te bereiken met een reëel milieu rendement -ook buiten de grachtengordel- is een nog onopgeloste kwestie.
We gaan uitstoot vrij varen, verwarmen etc.. Kan dat dan? In principe, ja ! Verreweg het grootste probleem vormt het duurzaam herladen van elektrische en/of thermische( verwarming) energie. Daar bestaat in Amsterdam en ver daar buiten geen infrastructuur voor. Een autolaadpaal is 16 Amp gezekerd, voor de ca 1000 Amph per boot heb je voor iedere boot een krachtstroom aansluiting nodig. Daar moeten we zelf iets op verzinnen want netbeheerder Liander ziet niks in netverzwaring.
Er bestaat een oplossing in het klein, de powerbank voor je smartphone. In Noorwegen hebben ze er een in het groot voor een fjordenpont. Lees hierover meer in het artikel op Trouw.nl of bekijk het filmpje op YouTube. Iets daar tussenin moet het worden voor onze scheepjes. Een gigantisch powerbank + een fikse windmolen om benodigde elektriciteit duurzaam op te wekken op de nautisch centraal gelegen kop van het Javaeiland lijkt me wel wat.