Het vracht/passagiersschip. Vrachtvaren met een rondvaartboot. De gemeente en de binnenstadsbewoners willen graag veel schonere lucht in de binnenstad.
Een onderdeel van het plan om dat te bereiken is elektrificatie van de rondvaatvloot + alle andere boten die met passagiers varen in het kader van evenementen. Op het eerste gezicht een begrijpelijk en goed streven, in Giethoorn doen ze dat immers ook. En daar is de lucht lekker fris. ( Misschien is dat ook een reden waarom al die Chinese stedelingen daar zo graag in een bootje stappen) Maar Amsterdam is Giethoorn niet en gelukkig ook (nog) geen Venetië. Elektrificatie betekent een flink accupakket aan boord nemen om over een redelijke actieradius en gebruiksduur te kunnen beschikken.
Dat accugewicht loopt in de duizenden kilo’s aan extra gewicht, je vervoert dus behalve je passagiers ook flink wat “vracht”. Er varen in Amsterdam boten rond waar men boven op het ‘vrachtschip‘ voor de accu’s een passagiersverblijf heeft gebouwd. Is dat nou vooruitgang dat rondzeulen met die accu’s? Ruim een eeuw geleden reden de eerste auto’s ook op accu’s maar die werden al snel ingewisseld voor de veel praktischer verbrandingsmotor. Nu lijkt “elektrisch” opnieuw de heilige graal maar die onpraktische zware accu is in verbeterde vorm als energiedrager gebleven.
Waterstof lijkt de energiedrager van de toekomst te worden maar “ de wet en praktische bezwaren” verhinderen een snelle invoering van dat veel belovende ‘stofje’. Tot het zover is kunnen we beter alles in het werk stellen om van onze energieverslaving af te komen. Dat scheelt meteen heel veel uitstoot en geld en je hebt er geen nieuwe en/of veel belovende technieken voor nodig.