Vakantie en 'summer in the city'

26 May, 2018 09:52

( the Lovin’Spooneful 1966)
And babe, don't you know it's a pity
That the days can't be like the nights
In the summer, in the city

En, lekker rustig op straat, zou de drukte waar iedereen over klaagt dan toch niet van al die toeristen komen? Eh… nou er komen er wel ruim 5 miljoen jaarlijks op bezoek dat is heel veel voor zo’n kleine stad en er wonen ook nog eens 850.000 mensen met een jaarlijkse groei van ca 12000 nieuwe inwoners.

Maar toch in de vakantieperiode kun je overal door fietsen en lopen de straten zijn een stuk leger en de sfeer is gemoedelijker, heerlijk!. Dat komt denk ik omdat de toeristen zich vooral bij de musea en binnen de grachtengordel ophouden en bewoners veel meer ‘drukte’ maken, ze gaan naar hun werk, de kinderopvang, boodschappen etc. . Kortom veel minder vervoersbewegingen in de stad als een deel er niet aan mee doet vanwege de vakantie.

Ik denk, ‘het ware vakantie gevoel is voor de thuisblijvers’ die genieten echt van de relatieve rust in ons stadje.

En in onze botenbranche? ja de toeristenvaarders varen zich een slag in de rondte maar wij van de bedrijfsuitjes e.a. groepsrondvaarten hebben het rustig omdat organisaties geen uitstapjes organiseren als en deel van de genodigden afwezig is vanwege vakantie  en er is minder pleziervaart, die schippers zijn ook …. op vakantie.

Kortom geniet er van zo lang het nog kan. Het weer werkte de afgelopen weken ook erg mee en nu genieten we al weer een week  van een ouderwetse ‘Oud Hollandsche zomer’.

Het kan niet op!