IJburg Architectuur

Geschiedenis

In 1965 hebben architecten van den Broek en Bakema het eerste plan van een stad in het IJmeer ontwikkeld. Deze nieuwe stad zou plaats moeten bieden voor 350.000 inwoners. In 1996 wilde de gemeente Amsterdam toch IJburg gaan aanleggen, dit was alleen niet zonder slag en stoot. Het nieuwbouw project was een omstreden project waar een referendum voor werd gehouden in 1997. Hier was de meerderheid tegen de bouw van IJburg, alleen was de opkomst niet hoog genoeg waardoor het nieuwbouwproject toch door mocht gaan.

Aangelegde eilanden

IJburg bestaat uit verschillende kunstmatige eilanden. In totaal zijn dit 7 eilanden. Oorspronkelijk zou de bouw in 2012 af zijn. Dit is door verschillende factoren niet gehaald. De Raad van State besloot namelijk in 2014 dat de aanleg van nieuwe eilanden verboden werd doordat er onvoldoende onderzoek was gedaan naar de gevolgen aan het milieu.

Met Amsterdam Boat Events mee

Dit leuke vaargebied is een onontdekt stukje Amsterdam, tenminste voor boten. Met ons kan je door heel IJburg meevaren terwijl onze gids alles verteld over het ontstaan van de nieuwe stad in het IJmeer.

  • Vanaf €45,- per persoon excl btw*
  • Ontdek IJburg op een unieke wijze
  • Verwarmde boot, dus ook geschikt voor in de winter
  • Op een historisch Nederlands schip

* Berekend op 30 personen, met gids, boothuur voor 3 uur, opstap centraal station en drank op nacalculatie